Motywowanie do pracy jako funkcja zarządzania zasobami ludzkimi na przykładzie ING Banku Śląskiego S.A. - Jurczak, Izabela (My University, 2013)
Podstawowym celem pracy jest omówienie tematu motywacji i motywowania pracowników. Głównym celem pracy będzie ustalenie wpływu systemu motywacyjnego na pracowników oraz ważnych dla nich czynników motywacyjnych. W rozdziale pierwszym przedstawiono metody i teorie motywacji. W drugim rozdziale posługując się literaturą przedmiotu wytłumaczono co to jest system motywacyjny, jak działa system motywowania pracowników i jak jest zbudowany oraz jakie czynniki mają wpływ na system motywowania. Sklasyfikowano i omówiono także narzędzia motywacji pracowników. Trzeci rozdział poświęcono na charakterystykę podmiotu badań, czyli ING Banku Śląskiego S.A. oraz opisano system premiowania stosowany przez tę instytucję. Celem badań było sprawdzenie i zbadanie czy w banku istnieje system motywacyjny, w jaki sposób jest on stosowany oraz jak działa na pracowników. Do przeprowadzania badania zastosowano ankietę. Ankieta została anonimowo wypełniona przez 28 pracowników ING Banku Śląskiego S.A. w Nowym Sączu. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że bank stosuje system motywacyjny, który silnie motywuje pracowników. Stosowane szkolenia i możliwości podnoszenia kwalifikacji zawodowych motywują do pracy. Biorąc pod uwagę wynagrodzenie stwierdza się, że to najważniejszy element motywowania. Pracownicy potwierdzili również, że bank stosuje awanse i premie jako formę motywacji. Pracownicy dobrze odbierają motywację stosowaną przez bank.
Motivation to work as a function of human resource management on the example of ING Bank Śląski S.A.
Keywords: motywowanie pracowników; motywacja do pracy; zarządzanie zasobami ludzkimi; banki; system motywacyjny przedsiębiorstwa; systemy motywacyjne