Uzdrowiskowy produkt turystyczny - Szczecina, Gabriela (My University, 2011)
Celem pracy jest prezentacja istoty i specyfiki uzdrowiskowego produktu turystycznego, z uwzględnieniem rozważań teorii i przykładów praktycznych. Praca składa się z czterech rozdziałów. W pierwszym rozdziale opisane jest pojęcie produktu turystycznego, a więc: definicja produktu turystycznego, powstawanie produktu turystycznego, motywy zakupu produktu turystycznego oraz postrzeganie produktu turystycznego. W drugim rozdziale zawarte są elementy produktu turystycznego, a więc: obszar jako przestrzenny produkt turystyczny, cechy charakterystyczne produktu turystycznego, hierarchia produktów turystycznych oraz region turystyczny jako produkt. W trzecim rozdziale przedstawione jest zagadnienie uzdrowiska jako produktu turystycznego, a więc: pojęcie uzdrowiska, uzdrowisko jako produkt turystyczny, współczesne uzdrowiska oraz podróże do uzdrowisk. W czwartym rozdziale zaprezentowany jest uzdrowiskowy produkt turystyczny na wybranych przykładach, a więc: uzdrowisko Konstancin Jeziorna, uzdrowisko Nałęczów oraz uzdrowisko Wieliczka. Zawarta jest tu również ocena uzdrowiskowych produktów turystycznych - analiza SWOT oraz proponowane kierunki rozwoju prezentowanych uzdrowiskowych produktów turystycznych. Uzdrowiska polskie położone w najpiękniejszych rejonach kraju, o wysokich wartościach przyrodniczych i klimatycznych, stwarzają Polsce szansę wypromowania polskiej turystyki, nie tylko w zakresie turystyki uzdrowiskowej. Polska jest atrakcyjnym kierunkiem turystyki spa i wellness przede wszystkim dla Niemców oraz sąsiadów zza wschodniej granicy. Równocześnie jest atrakcyjnym miejscem pobytów służących poprawie zdrowia dla mieszkańców Unii Europejskiej. Polska Organizacja Turystyczna, odpowiedzialna za promocję polskiej turystyki, prowadzi wszechstronne działania mające za zadanie wesprzeć ten szczególny rynek. Promocja na poszczególnych rynkach jest zróżnicowana, bo uwzględnia charakter i specyfikę danego państwa.
Remedial tourist product
Keywords: produkt turystyczny; uzdrowisko; turystyka