Analiza przyczyn i skutków koncentracji gospodarczych w sektorze bankowym na przykładzie fuzji Banku Pekao S.A. i Banku BPH S.A. - Drabik, Mariola (My University, 2013)
Praca będzie próbą przedstawienia przyczyn i skutków zawierania koncentracji gospodarczych w sektorze bankowym na przykładzie fuzji Banku Pekao S.A. z Bankiem BPH S.A. Głównym celem pracy jest analiza dlaczego Pekao i BPH zdecydowały się na fuzję, oraz przedstawienie wpływu owej fuzji na poszczególne podmioty sektora bankowego. Ważnym punktem pracy jest również przedstawienie precedensowego przebiegu zawarcia fuzji prawnej Banków Pekao i BPH. Hipotezy przyjęte w pracy zostały zweryfikowane i potwierdzone na podstawie głębokiej analizy, która była oparta na materiałach wtórnych w postaci Raportów z działalności Banku Pekao i Banku BPH za lata 2005-2012 oraz na podstawie branżowych stron internetowych. Przeprowadzona analiza pokazuje jak często obecnie różnego rodzaju przedsiębiorstwa, w tym także banki, wchodzą w transakcje koncentracyjne z racji atrakcyjnej drogi do szybkiego rozwoju, jednak wbrew pozorom działania te są bardzo trudne w realizacji i często kończą się niepowodzeniami.

The work will attempt to present the causes and consequences of economic concentration in the banking sector on the example of the merger of Bank Pekao SA with Bank BPH SA. The main aim of this paper is to analyze why Pekao and BPH have decided to merge and to present the impact of this merger on the individual entities in the banking sector. An important part of the work is also the presentation of case progress concluding the legal merger of Bank Pekao and BPH. The hypotheses adopted in the work have been verified and confirmed on the basis of deep analysis, which was based on secondary materials in the form of reports on the activities of the Bank Pekao and BPH for 2005-2012 and was also based on the industry websites. The analysis shows how often different types of businesses today, including banks, enter into transactions due to the concentration of an attractive way for rapid development. However, contrary to appearances, these actions are very difficult to implement and often end in failure.
The analysis of causes and consequences of economic concentration in the banking sector on the example of the merger of Bank Pekao S.A. with Bank BPH S.A.
Keywords: koncentracje przedsiębiorstw; fuzja; sektor bankowy; raporty z działalności Banku Pekao S.A.; raport z działalności Bank BPH S.A.; mergers; the merger; the banking sector; reports on the activities of the Bank Pekao S.A.; report on the activities of Bank BPH S.A.