Zarządzanie ryzykiem na przykładzie Uzdrowiska Rabka S.A. - Dominik, Żaneta (My University, 2010)
Celem niniejszej pracy jest analiza ryzyka działalności biznesowej z uwzględnieniem koncepcji zarządzania ryzykiem oraz zastosowanych metod oceny ryzyka. Analiza oparta została o: 1. Studium literatury z zakresu koncepcji i metod zarządzaniem ryzykiem. 2. Analizę jakościową podejmowania przedsięwzięć gospodarczych w warunkach ryzyka. 3. Przykład praktycznego zastosowanie procesu zarządzania ryzykiem na przykładzie Uzdrowiska Rabka S.A. Praca składa się z czterech rozdziałów i zakończenia. Pierwszy rozdział koncentruje się na próbie zdefiniowania ryzyka oraz niepewności i zachodzące między tymi zagadnieniami relacje. Przedstawione zostały również koncepcje interpretacji ryzyka oraz dokonano klasyfikacji ryzyka w działaniach przedsiębiorstwa. Drugi rozdział zawiera opis istoty zarządzania ryzykiem oraz ukazano proces zarządzania nim. Przedstawiono generalne metody minimalizacji powstającego ryzyka. Trzeci rozdział przedstawia metody oceny ryzyka w przedsiębiorstwie. Opisano wskaźniki efektywności i kondycji danego przedsiębiorstwa oraz rolę controllingu i auditingu w zarządzaniu ryzykiem. W rozdziale czwartym zaprezentowano przykład próby opisania procesu zarządzania ryzykiem na przykładzie Uzdrowiska Rabka S.A. W pracy wykorzystano dostępną literaturę przedmiotu, artykuły naukowe oraz materiały wewnętrzne Uzdrowiska Rabka S.A.
Risk management on a case of Spa resort Rabka S.A.
Keywords: zarządzanie; koncepcje zarządzania; zarządzanie ryzykiem; metody zarządzania; ryzyko; analiza jakościowa