Zastosowanie systemu ocen okresowych w administracji publicznej na przykładzie Urzędu Miasta i Gminy Piwniczna-Zdrój - Kulig Dorota (My University, 2008)
Celem pracy jest dokonanie analizy procesu dokonywania okresowych ocen kwalifikacyjnych w Urzędzie Miasta i Gminy Piwniczna-Zdrój. Dodatkowym celem było zbadanie opinii pracowników Urzędu na temat stosowanych rozwiązań w zakresie okresowych ocen kwalifikacyjnych. Praca niniejsza składa się z dwóch części: teoretycznej i empirycznej. Część teoretyczna, obejmuje dwa rozdziały dotyczące teoretycznych zagadnień oceniania pracowników, a także teoretycznych aspektów i specyfiki działania jednostek administracji publicznej. Część empiryczna zawiera analizę systemu okresowych ocen kwalifikacyjnych urzędników zatrudnionych w Urzędzie Miasta i Gminy w Piwniczna-Zdrój oraz analizę opinii pracowników na temat tego systemu. Jak już wcześniej wspomniano rozdział pierwszy poświęcony jest teoretycznym zagadnieniom oceny i oceniania pracowników. W rozdziale tym dokonano charakterystyki oceny pracowniczej. Kolejny rozdział został poświęcony specyfice działalności jednostek administracji publicznej oraz specyfiki zatrudniania, a co za tym idzie oceniania urzędników administracji publicznej. Kolejne dwa rozdziały to część empiryczna pracy. Zawierają one metodologię zastosowanych badań, charakterystykę badanych instytucji: zarówno samego Urzędu Miasta i Gminy, jak i całej Gminy, w celu ukazania szerszego aspektu działania i misji Urzędu. Przy pisaniu pracy korzystano z literatury przedmiotu z zakresu zarządzania zasobami ludzkimi, w szczególności procesu oceniania pracowników, oraz z literatury z zakresu administracji publicznej. Część empiryczna pracy została oparta o analizę pierwotnych i wtórnych źródeł informacji: badań własnych przeprowadzonych wśród pracowników Urzędu Miasta i Gminy Piwniczna-Zdrój oraz z materiałów udostępnionych przez Urząd.
The application of performance appraisal system in public administration - based on town and commune council in Piwniczna-Zdroj
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; ocena pracowników; administracja publiczna; zatrudnienie; człowiek w organizacji; system ocen pracowniczych; Urząd Miasta i Gminy Piwniczna-Zdrój