Skuteczność i efektywność wykorzystania funduszy strukturalnych w rozwoju gmin w Polsce na przykładzie Gminy Stary Sącz - Pasoń, Iwona (My University, 2011)
Głównym celem podjętym w pracy było zbadanie efektywności i skuteczności wykorzystywania funduszy strukturalnych w rozwoju gmin w Polsce na przykładzie gminy Stary Sącz. Intencją pracy było również zbadanie, jaka wielkość środków strukturalnych została pozyskana przez wybraną gminę i na co została przeznaczona. Ponadto kolejnym celem podjętym w pracy było zbadanie czy obszary wykorzystania środków strukturalnych są zbieżne z założeniami i celami strategii wybranej gminy – Starego Sącza. W pracy przyjęto następujące hipotezy: - Unijne środki strukturalne są ważnym narzędziem realizacji strategii rozwojowej gminy, - Efektywność i skuteczność wykorzystywania środków strukturalnych w rozwoju gminy jest wciąż niezadowalająca, - Skuteczność ubiegania się o środki strukturalne zależy przede wszystkim od przygotowania kompletnej dokumentacji finansowej i bardzo dobrej znajomości procedury formalno-prawnej. Praca składa się z pięciu rozdziałów: Pierwszy rozdział przedstawia istotę i znaczenie funkcjonowania Unii Europejskiej. Obejmuje on cele, polityki, strukturę, zasady działania, organy i porządek prawny Unii Europejskiej. Drugi rozdział prezentuje funkcjonowanie funduszy strukturalnych. W rozdziale tym została przedstawiona definicja, zasady i procedury organizacji, rodzaje funduszy strukturalnych, instytucje zarządzające funduszami unijnymi, a także zobrazowana została wartość funduszy strukturalnych w Polsce na tle tendencji innych państw członkowskich. Przedmiotem badań trzeciego rozdziału jest pojęcie skuteczności i efektywności. W rozdziale opisane zostały kryteria i mierniki skutecznego i efektywnego wykorzystania funduszy strukturalnych. Czwarty rozdział przedstawia charakterystykę Gminy Stary Sącz. Ukazane zostały społeczno-gospodarcze uwarunkowania Gminy, budżet Gminy w latach 2006 - 2010, strategia rozwojowa , założenia i cele na przyszłość. Rozdział piąty przedstawia inwestycje, które Gmina Stary Sącz zrealizowała i ma w planie wykonać dzięki środkom z funduszy strukturalnych. Rozdział ten zawiera również cele i hipotezy badawcze, metodologię badań a także wnioski końcowe, oraz charakterystykę, procedury i dokumenty, które są niezbędne do pozyskiwania środków strukturalnych. Zostało to przedstawione na przykładzie przebudowy średniowiecznego rynku, które to zadanie zostało zrealizowane z pomocą środków w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego W pracy wykorzystano dostępną literaturę przedmiotu, a także materiały pochodzące z Urzędu Miejskiego w Starym Sączu.
The effectiveness and efficiency in the use of structural funds in the development of communities in Poland on the example of Stary Sacz
Keywords: gmina Stary Sącz; fundusze strukturalne; strategia rozwoju gminy; Unia Europejska; efektywność wykorzystania funduszy unijnych