Polityka Polski w zakresie zwalczania terroryzmu - Liszka, Monika (My University, 2014)
Terroryzm jest zjawiskiem historycznie zmiennym, wielopłaszczyznowym i dynamicznym, występującym w różnych postaciach. Międzynarodowy terroryzm ulega współcześnie zmianom, co uwidacznia się w sposobach przeprowadzania akcji i wybieraniu celów. Trudne jest obecnie zdefiniowanie jednolitej definicji terroryzmu, który zmienia się pod wpływem rozwoju cywilizacyjnego, a zwłaszcza szybkiego postępu naukowo-technicznego. Celem publikacji jest przybliżenie zjawiska terroryzmu oraz sposobów jego zwalczania, a także ukazanie jak system bezpieczeństwa działa w warunkach podwyższonego zagrożenia terrorystycznego i jak dotychczasowa polityka państwa wpływa na poczucie bezpieczeństwa obywateli.

Terrorism is a phenomenon historically variable, multi-faceted and dynamic, occurring in various forms. International terrorism today is changing, which is reflected in the methods of carrying out the action and selecting targets. It is difficult at present to define a uniform definition of terrorism, which is changing under the influence of civilization, especially the rapid scientific and technical progress. The aim of the publication is to present the phenomenon of terrorism and ways to combat it, to show how the safety system works in terms of increased terrorist threat and how existing state policy affects the sense of security of the citizens.
Polish Policy in the Fight against Terrorism
Keywords: zamach terrorystyczny; zagrożenie; bezpieczeństwo; EURO 2012; terrorism; terrorist attack; threat; security; EURO 2012; terroryzm