Organizacja gospodarki budżetowej na przykładzie gminy Grybów - Igielska, Bogumiła (My University, 2010)
W niniejszej pracy zostały ukazane zadania inwestycyjne gminy Grybów, które wpływają na poziom życia mieszkańców. Wszelkie procesy związane z gromadzeniem środków finansowych, a w następnej kolejności z ich wydatkowaniem jest związane bezpośrednio z funkcjonowaniem, uprawnieniami gminy jak i prowadzoną przez nią gospodarką finansową, a co za tym idzie gospodarką budżetową. Celem niniejszej pracy jest dokonanie analizy inwestycji gminy Grybów na przestrzeni lat 2006-2009, któremu został poświęcony szczegółowo rozdział czwarty niniejszej pracy. W rozdziale pierwszym zawarto pojęcie budżetu, opisano strukturę organizacyjną budżetu oraz zasady gospodarki finansowej jednostek budżetowych. Przedstawiono także klasyfikację budżetową, która pozwala na analizę wydatkowanych środków pieniężnych na poszczególne zadania inwestycyjne. Rozdział drugi został poświęcony wyjaśnieniu pojęcia gminy, wyjaśniono zasady prowadzenia rachunkowości, systemu jej finansowania a także przedstawiono etapy planowania i wykonywania budżetu. W rozdziale trzecim została scharakteryzowana gmina Grybów, jak również przedstawiono cele strategii rozwoju społeczno–gospodarczego. Został opisany plan finansowy, jak i jej prognoza dotycząca rozwoju strategii. Czwarty rozdział został poświęcony szczegółowej analizie zadań oraz zakupów inwestycyjnych realizowanych przez gminę w latach 2006-2009, jak również jej ewidencjonowaniu i rozliczeniu. Końcowa część zawiera ocenę prowadzonej polityki finansowej pod kątem poziomu życia mieszkańców gminy Grybów. Niniejsza praca została oparta na dostępnej literaturze w zakresie rachunkowości budżetowej. Wykorzystano obowiązujące akty prawne. Natomiast część empiryczna została opracowana w oparciu o sprawozdania budżetowe z wykonania budżetu gminy Grybów w latach 2006-2009.
The organisation of the budget economy on the example of Grybów commune
Keywords: gospodarka budżetowa gminy; budżet gminy; gmina; strategia rozwoju; inwestycje gminy; gmina Grybów