Sukcesja w rozwoju firm sektora MSP na przykładzie przedsiębiorstwa „Cukiernictwo-Kazimierz Gwóźdź” - Gwóźdź, Elżbieta (My University, 2010)
Produkcją cukierniczą zajmują się rożne firmy, począwszy od małych zakładów rzemieślniczych do dużych koncernów światowych. Uważa się, że małe i średnie przedsiębiorstwa są siłą napędową gospodarki, a w branży cukierniczej stwarzają możliwości zaspokojenia gustów, zwyczajów i tradycji naszego życia. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie przesłanek i okoliczności, podjęcie decyzji dotyczącej sukcesji oraz wyboru najodpowiedniejszej formy prawno – organizacyjnej prowadzenia rodzinnego przedsiębiorstwa cukierniczego "Cukiernictwo – Kazimierz Gwóźdź". Przeprowadzono analizę badanego przedsiębiorstwa w oparciu o modele rozwoju firmy, a także określono wpływ sukcesji na wybór formy prawno – organizacyjnej małego przedsiębiorstwa rodzinnego. Główny cel niniejszej pracy został osiągnięty, mianowicie dokonano wyboru najodpowiedniejszej formy prawno – organizacyjnej prowadzenia rodzinnego przedsiębiorstwa cukierniczego "Cukiernictwo - Kazimierz Gwóźdź". Uznano, że firma zostanie przekształcona w spółkę jawną, której nowymi właścicielami w wyniku sukcesji będzie dwoje dorosłych dzieci przedsiębiorcy.
Succession in the firms development of the SMEs sector based on company „Cukiernictwo-Kazimierz Gwóźdź”
Keywords: przedsiębiorstwo; rozwój przedsiębiorstwa; przedsiębiorstwo rodzinne