Środki unijne dla sektora MSP w Polsce i ocena ich wykorzystania - Spólnik, Joanna (My University, 2009)
Celem pracy jest zbadanie powodów niewykorzystania przez polski sektor małych i średnich przedsiębiorstw środków pomocowych udostępnionych przez Unię Europejską. Praca składa się z trzech rozdziałów. W rozdziale pierwszym zostało przedstawione pojęcie i znaczenie przedsiębiorczości. Scharakteryzowano również terminologię związaną z małymi i średnimi przedsiębiorstwami oraz gospodarczą wartość sektora MSP. Rozdział drugi w całości poświęcony został sposobom pomocy finansowej oferowanej przez UE tzn. projektom i programom dla sektora małych i średnich przedsiębiorstw. Skoncentrowano się również na genezie i zadaniach Unii Europejskiej. Z kolei rozdział trzeci został zbudowany na podstawie przeprowadzonych badań ankietowych. W tej części pracy badano ograniczenia wykorzystania środków unijnych przez Polski sektor MSP. W przedłożonej pracy została wykorzystana literatura z zakresu przedsiębiorczości oraz z zakresu funkcjonowania Unii Europejskiej i jej pomocy dla państw kandydujących oraz członkowskich. Wykorzystane zostały również aktualne akty prawne dotyczące wiadomości z zakresu uwarunkowań prowadzenia działalności gospodarczej. Do opracowania trzeciego rozdziału posłużyły własnoręcznie zebrane materiały.
UE programs for small and medium enterprises and estimation of their use
Keywords: przedsiębiorczość; małe i średnie przedsiębiorstwa; fundusze unijne