Elementy projektowania strategicznego regionalnej informacji turystycznej na przykładzie Centrum Informacji Turystycznej w Nowym Sączu - Dębicka Karolina (My University, 2004)
Celem pracy jest przedstawienie elementów projektowania strategicznego regionalnej informacji turystycznej na przykładzie Centrum Informacji Turystycznej w Nowym Sączu. Przedstawiono zasady zarządzania strategicznego – pojęcie, zakres i metodologię zarządzania strategicznego oraz metody analizy strategicznej. Przedstawiono rolę informacji w ruchu turystycznym oraz uwarunkowania strategii rozwoju turystyki regionalnej - strategię rozwoju turystki w Polsce, założenia do strategii rozwoju turystyki na terenie Sądecczyzny oraz dokonano charakterystyki CIT w Nowym Sączu . Opisano budowę strategii regionalnej informacji turystycznej - analizę SWOT CIT-u w Nowym Sączu, budowę sieci informacji regionalnej oraz strategię funkcjonowania CIT.
Keywords: zarządzanie strategiczne; turystyka regionalna; Centrum Informacji Turystycznej; analiza strategiczna; analiza SWOT; sieci informacji turystycznej; turystyka