Analiza i ocena gospodarki finansowej gminy Tuchów w latach 2006 – 2009 - Wajda, Krzysztof (My University, 2011)
Celem pracy jest analiza i ocena gospodarki finansowej gminy na przykładzie gminy Tuchów. W rozdziale pierwszym ukazano funkcjonowanie samorządu terytorialnego. Drugi i trzeci rozdział zawiera charakterystykę gospodarki finansowej gminy. Natomiast w rozdziale trzecim zostały omówione podstawowe zagadnienia dotyczące budżetu gminy, tj. dochody i wydatki budżetowe oraz problematyka granic zadłużania się gmin. Część empiryczna pracy, czyli czwarty rozdział, dotyczy prezentacji gminy oraz analizy dochodów i wydatków budżetu, opierając się o sprawozdania z wykonania budżetu gminy Tuchów za lata 2006-2009.
Analysis and assessment of financial management of Tuchów commune in the years 2006-2009
Keywords: samorząd terytorialny; gospodarka finansowa gminy; dochody gminy; wydatki gminy