Wycena wartości przedsiębiorstw na podstawie sprawozdań z przepływów pieniężnych - Panek Wojciech (My University, 2003)
Wycena wartości przedsiębiorstw jest coraz powszechniej stosowanym narzędziem, służącym do pozyskiwania kredytów i nowych inwestorów. Z chwilą wstąpienia Polski do Unii Europejskiej jeszcze powszechniej będziemy korzystali z funduszy strukturalnych UE. Aby móc sięgnąć po te fundusze konieczne jest wcześniejsze przygotowanie biznes planu. Wśród rozlicznych części przygotowanego dokumentu za najistotniejszą uważana jest projekcja przepływów finansowych przedsiębiorstwa i na tej podstawie dokonana wycena wartości firmy. Celem niniejszej pracy jest zaprezentowanie różnych metod obliczania wartości przedsiębiorstwa na podstawie zdyskontowanych przepływów pieniężnych, następnie dokonanie analizy, która z metod w najlepszy sposób oddaje wartość przedsiębiorstwa i jest w najmniejszym stopniu uzależniona od trafności szacowanych parametrów wyceny. Praca obejmuje swoim zakresem analizę wpływu struktury kapitału na zmianę wartości przedsiębiorstwa. Dla poszczególnych metod analiza wartości przedsiębiorstwa została wykonana, zarówno tradycyjnie bez uwzględnienia zmian w strukturze kapitału w trakcie trwania projektu, a następnie zaproponowano sposób liczenia wartości firmy z uwzględnieniem zmian w strukturze kapitału (zmiany w zakresie kosztu kapitału).
Keywords: wartość przedsiębiorstwa; wycena przedsiębiorstwa; prognozowane wyniki finansowe; Free Cash Flow; cash flow; koszt kapitału; metoda DCF; przepływy pieniężne; metoda NPV; analiza wrażliwości