Finansowe i pozafinansowe narzędzia motywowania pracowników na przykładzie firmy "Polmos Łańcut S.A." - Mańka Sylwia (My University, 2005)
Głównym celem pracy jest przedstawienie istotnej roli i znaczenia jakie odgrywa motywacja w działalności przedsiębiorstw. Celem cząstkowym natomiast jest przedstawienie teorii z zakresu motywowania pracowników, a zarazem opisanie różnych sposobów motywowania, które mają obecnie znaczący wpływ na zmianę postaw pracowników, a tym samym wpływają na lepsze rezultaty działalności przedsiębiorstw. Za tezę pracy przyjmuje się, iż motywowanie jest najważniejszym zadaniem związanym z zarządzaniem zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwie. Następną tezą postawioną w tej pracy jest stwierdzenie, iż w czasie utrzymującego się wysokiego poziomu bezrobocia – 19,3%, w przedsiębiorstwie „Polmos Łańcut” S.A. pracodawcy dbają o pracowników stosując szereg bodźców motywacyjnych finansowych jak i poza finansowych, nie stwarzając sytuacji, gdy jedyną motywacją do pracy pozostaje sam fakt bycia zatrudnionym. Praca ma charakter teoretyczno – empiryczny i skała się z czterech rozdziałów, które poprzedzono wstępem i podsumowano zakończeniem. Dwa pierwsze rozdziały mają charakter teoretyczny, natomiast dwa ostanie to rozdziały empiryczne, przedstawiające charakterystykę firmy „Polmos Łańcut” S.A. W celu weryfikacji postawionych w pracy tez, posłużono się literaturą z zakresu motywowania, wykorzystano źródła internetowe, artykuły, jak i dokumentacje firmy „Polmos Łańcut” S.A. Pierwszy rozdział przedstawia zagadnienia z teorii motywacji, nawiązuje do znaczenia motywowania i roli jaką odgrywa w procesie zarządzania. Co więcej, w rozdziale tym omówione zostały modele motywacji wyróżniane w psychologii. Charakterystyka systemu motywowania pracowników oraz opis instrumentów pobudzania motywacji, stanowią treść drugiego rozdziału. Biorąc pod uwagę fakt, że obecne formy wynagradzania nie mają tylko charakteru materialnego, pokazano również pozapłacowe kompensaty pracy wchodzące w skład systemu motywacji pracowniczej. Rozdział trzeci jest próbą prezentacji firmy „Polmos Łańcut” S.A. Treść rozdziału koncentruje się na historii spółki, przedstawia jej cele, misję, zakres działalności. Ostatni rozdział przedstawia problem motywacji pracowników w konkretnych obszarach działalności spółki. Istotą tego rozdziału jest charakterystyka wykorzystywanego przez firmę „Polmos Łańcut” S.A. systemu motywacji i poszczególnych etapów jego wdrażania. Firma „Polmos Łańcut” S.A. jest organizacją ciągle udoskonalającą i unowocześniającą system motywowania pracowników, która twierdzi, iż obecnie generatorem sukcesu organizacji jest kompetentna, dobrze wykształcona i zmotywowana do pracy kadra pracownicza.
Keywords: motywowanie pracowników; motywacja; modele motywacji; psychologia; narzędzia motywowania; wynagrodzenie; system motywacyjny