Fundusze UE w realizacji strategii marketingu terytorialnego miasta Tarnów. - Pociecha, Katarzyna (My University, 2013)
Narzędziem budowania pozytywnego wizerunku jednostek samorządu terytorialnego jest marketing terytorialny, stanowiący szeroki zakres działań zmierzających do zaspokajania potrzeb i pragnień mieszkańców. Proces ten wymaga racjonalnego gospodarowania posiadanymi zasobami oraz efektywnego pozyskiwania zewnętrznych źródeł finansowania. Samorządy terytorialne realizując założone cele korzystają z dofinansowania inwestycji m. in. z unijnych funduszy pomocowych. Istotną rolę ogrywa umiejętne zarządzanie i planowanie inwestycji, których realizacja przyczynia się do rozwoju społeczno- gospodarczego mieszkańców a co za tym idzie wykreowania pozytywnego wizerunku jednostki samorządu terytorialnego. Przedmiotem tego opracowania jest analiza i ocena wpływu dofinansowania unijnego na rozwój Tarnowa oraz postrzeganie jego wizerunku wśród mieszkańców.

Territorial marketing is a tool to build a positive image of local government, which is a wide range of activities aimed to meet the needs and desires of residents. The process requires the rational management of available resources and efficient raising external funds. Local government pursuing their objectives are using funding for investments, among other from EU helping funds. Significant role is a management and investment planning, realization of which contributes to the social-economic growth as a result, creating a positive image of local government units. The object of this study is to analyze and assess the impact of EU funding for the development of Tarnów and the perception of its image among the people.
EU founds in realization of teritorial marketing strategy for a Tarnow city.
Keywords: marketing terytorialny; wizerunek miasta; strategia rozwoju; projekty inwestycyjne; dofinansowanie unijne; territorial marketing; image of the city; strategy of development; investment projects; EU funding