Ocena sytuacji przedsiębiorstw sektora MSP z branży IT w Tarnowie - Śpiewak-Sondej, Jerzy (My University, 2013)
Niniejsza praca ma na celu analizę i ocenę otoczenia i warunków prowadzenia działalności gospodarczej Tarnowskich MSP w oczach przedsiębiorców i managerów zarządzających tymi przedsiębiorstwami. W tym celu przedstawiony zostanie zarys teoretyczny środowiska działalności gospodarczej MSP w Polsce, z uwzględnieniem problematyki klasyfikacji wielkościowej przedsiębiorstw, ich znaczenia dla gospodarki, wpływu na rynek pracy oraz barier ich rozwoju. Następnie zostanie przedstawiona (również szkicowo) metodyka badań rynkowych, której znajomość jest niezbędna do przeprowadzenia właściwego badania środowisk tarnowskich działalności gospodarczych. W tym celu zostaną przytoczone procedury badawcze wraz ze wskazówkami umieszczonymi w literaturze specjalistycznej. Ostatnią częścią niniejszej pracy będzie właściwa prezentacja raportu z badań rynkowych, mających określić sytuację tarnowskich MSP pod względem finansowym, rynkowym, dostępności do zasobów materiałowych i intelektualnych, otoczenia prawnego i administracyjnego, barier rozwoju biznesu oraz ich korelacji z rynkiem pracy.
Assessment of the situation of SMEs in the IT industry in Tarnów
Keywords: analiza otoczenia; działalność gospodarcza; MSP; małe i średnie firmy