Szkolenia i doskonalenie zawodowe pracowników jako element ciągłego uczenia się na przykładzie Policji - Więcek, Małgorzata (My University, 2009)
W pracy przedstawiono znaczenie szkoleń i doskonalenia zawodowego pracowników oraz korzyści, jakie płynące mu towarzyszą. Pokazano, jak ważną rolę odgrywają one w każdej organizacji, a przede wszystkim w tej, której dotyczy przedmiotowa praca. W pierwszym rozdziale przedstawiono rozważania na temat znaczenia społeczeństwa opartego na wiedzy. Podkreślono znaczenie ciągłego uczenia się (lifelong learning), jako podstawowego elementu rozwoju społeczeństwa wiedzy, a także znaczenie wiedzy jako ważnego zasobu przewagi konkurencyjnej współczesnych przedsiębiorstw. W kolejnym rozdziale opisano zagadnienia związane z działalnością szkoleniową oraz metody szkolenia i doskonalenia pracowników. Trzeci rozdział dotyczy metodologii badań własnych. Zawiera opis badanej organizacji, wyniki badań populacji na temat stosowanej polityki szkoleniowej oraz wnioski z badań. W końcowej fazie pracy, w rozdziale czwartym, przedstawiono wpływ wybranych metod szkoleniowych na rozwój umiejętności i kwalifikacji przydatnych w miejscu pracy. Dokonując analizy badań własnych, wskazano kierunek dla przeciętnego pracownika, jak również kadry zarządzającej, stosowania nowoczesnych metod oraz zarządzania wiedzą w organizacji.
Training and perfecting of professional employee as element of continuous learning on example of Police
Keywords: kształcenie ustawiczne; doskonalenie zawodowe; szkolenie pracowników; Policja; zarządzanie wiedzą