Rozbieżność ekonomiczna województw w Polsce - Czerwiński, Artur (My University, 2014)
Praca ukazuje podstawowe aspekty określające rozbieżność ekonomiczną województw w Polsce, zwłaszcza pod względem uprzemysłowienia. Wykorzystano tu wybrane aspekty umożliwiające charakterystykę i analizę regionów w perspektywie rozwoju ekonomicznego. Wśród nich należy wymienić wysokość dochodów, poziom bezrobocia, produkcję sprzedaną przemysłu oraz nakłady inwestycyjne. Dla potrzeb analizy sformułowano dwie hipotezy. Założeniem pierwszej jest przypuszczenie, iż w Polsce występuje znaczna rozbieżność ekonomiczna w poszczególnych regionach. Druga hipoteza zakłada, że rozbieżności występują w poziomie dochodów i bezrobocia, ilości produkcji sprzedanej przemysłu oraz nakładów inwestycyjnych. Jak wynika z powyższej analizy rozbieżność ekonomiczna Polski w ujęciu regionalnym jest znaczna. Najlepszą sytuacją ekonomiczną mogą poszczycić się regiony centralny i południowy, które dominują nad pozostałymi w większości analizowanych kategorii ekonomicznych. W trudniejszej sytuacji znajdują się region północny i północno-zachodni, które jednak oscylują w okolicy średniej krajowej. Najgorsza sytuacja ekonomiczna często przypisywana jest regionowi wschodniemu i południowo-zachodniemu. Polityka rozwojowa Polski powinna skupiać się na zwiększaniu kapitału społecznego, intelektualnego oraz innowacyjności, m.in. przez politykę naukową i edukacyjną oraz znaczący wzrost nakładów na badania i rozwój, podnoszeniu krajowej stopy oszczędności i efektywności inwestowania oraz zwiększaniu atrakcyjności Polski jako miejsca inwestowania dla inwestorów zagranicznych i krajowych.

The work is showing essential aspects determining the economic divergence of provinces in Poland, especially in terms of the industrialization. Here selected aspects enabling characteristics and analysis of regions in the perspective of the economic development were used. Among them one should exchange the amount of incomes, the level of unemployment, the sold output of the industry and investments. For the purposes of analysis two hypotheses were formulated. With assumption first there is a presumption that in Poland a considerable economic discrepancy in individual regions is appearing. The second hypothesis assumes that divergences are appearing in the income level and of the unemployment, the quantity of the sold output of the industry and investments. How the economic discrepancy of Poland in the regional presentation results from above analysis is considerable. Regions can boast about the best economic situation central and noon which are dominating above remaining of largely analysed economic categories. They are in a difficult situation north and north-western region however which are oscillating in surroundings of the national average. The worst economic situation is often assigned to the eastern and south-western region. The development policy of Poland should focus on increasing the social capital, intellectual and innovations, among others through the science policy and educational and considerable increase of the expenditure on the research and development, for raising the domestic foot of the frugality and for the effectiveness of investing as well as increasing attraction of Poland as places of investing for foreign exchange investors and domestic.
Economic divergence of provinces in Poland
Keywords: ekonomia; województwa; Polska; uprzemysłowienie; economics; provinces; Poland; industrialization; rozbieżność; divergence