Zadania systemu ocen pracowniczych i kierunki ich wykorzystania w zarządzaniu personelem na przykładzie SGL CARBON S.A. w Nowym Sączu - Plata Marek (My University, 2002)
Ocena mimo, że jest czymś naturalnym, często bywa mocno subiektywna i dochodzi do sytuacji, kiedy bronimy się przed nią, nie chcemy się z nią zgodzić, żądamy uzasadnienia, zwłaszcza, gdy dotyczy to naszej pracy. Ocena pracy to formalny sposób udzielania informacji zwrotnej pracownikom o wynikach ich pracy. Odgrywa ona bardzo istotną rolę w kształtowaniu polityki personalnej firmy ponieważ jest ściśle powiązana z wszystkimi funkcjami zarządzania personelem, czyli planowaniem, rekrutacją, selekcją i redukcją zatrudnienia,wynagradzaniem,motywowaniem oraz szkoleniem i rozwojem pracowników.Celem niniejszej pracy jest ukazanie prawidłowego wykorzystania okresowych ocen pracowniczych w polityce personalnej. Wskazując procedurę przeprowadzenia ocen od projektu poprzez wdrożenie do możliwości skorzystania z ocen pracowników przez pracodawcę.
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; polityka personalna; system ocen pracowniczych; SGL CARBON S.A. w Nowym Sączu; techniki oceniania; motywowanie; systemy wynagrodzeń