Metody przeciwdziałające bezrobociu i ich wpływ na pozyskiwanie i motywowanie pracowników na rynku pracy w Nowym Sączu w latach 2004-2010 - Mordarski, Wojciech (My University, 2011)
Przedmiotem pracy jest przedstawienie charakterystyki bezrobocia, wraz ze sposobami jego ograniczania oraz ocenienie działań podjętych przez publiczną służbę zatrudnienia (projekty przeciwdziałające bezrobociu) i wskazanie jej rekomendowanych działań, które powinna podjąć na lokalnym rynku pracy. W pierwszym rozdziale przedstawiona została charakterystyka rynku pracy, wraz z przemianami jakie na nim zachodziły od 1989 roku. Opisana została struktura zatrudnienia oraz scharakteryzowane zostały wybrane formy zatrudnienia. Tematem drugiego rozdziału jest określenie wpływu bezrobocia, zarówno na jednostkę jak i całe społeczeństwo oraz przedstawienie aktywnych i pasywnych metod ograniczających bezrobocie. W trzecim rozdziale znajdują się informacje o aktualnej sytuacji na rynku pracy na terenie Nowego Sącza. Następnie zostały omówione cele i kierunki zasad polityki publicznej służby zatrudnienia oraz scharakteryzowane zostały wybrane projekty realizowane przez Urząd Pracy w Nowym Sączu w latach 2004-2010. Ostatni rozdział poświęcony jest badaniom, w zakresie których można określić, jaka jest skuteczność zrealizowanych projektów ograniczających poziom bezrobocia. Pod uwagę wzięto dane statystyczne z zakończonych projektów oraz badanie ankietowe na beneficjentach. Po przeanalizowaniu ankiet, które uzupełnili beneficjenci biorący udział w jednym z projektów wynika, że jest on skuteczną formą w sferze motywowania, a szczególnie w uświadamianiu i przeciwdziałaniu bierności osób bezrobotnych w ramach poszukiwania pracy. Projekty pomagają także w nabyciu lub uzupełnieniu niezbędnych umiejętności, które są wykorzystywane w pracy. Cenną formą aktywizacji osób bezrobotnych są staże, pozwalające uzyskać doświadczenie, które jest bardzo cenione przez pracodawców.
Methods to combat unemployment and their impact on recruitment and motivating employees in the labor market in Nowy Sacz in the years 2004-2010
Keywords: rynek pracy; Polska; bezrobocie; społeczne skutki bezrobocia; przeciwdziałanie bezrobociu; Nowy Sącz; urzędy pracy; motywowanie pracowników; formy przeciwdziałania bezrobociu