Funkcjonowanie i ewidencja podatku od towarów i usług na przykładzie spółki "TRANS-METAL" - Chlipała, Małgorzata (My University, 2011)
Podstawowym celem niniejszej pracy jest przedstawienie konstrukcji funkcjonowania podatku od towarów i usług w obrocie krajowym. Dodatkowym celem szczegółowym pracy jest ocena przebiegu dokumentowania i ewidencji podatku VAT oraz ukazanie jego zalet i wad. Dane zawarte w dokumentacji finansowej tej firmy są prawdziwe, charakterystyka ich działalności jest oparta na rzeczywistych danych zamieszczonych w dokumentacji firmy, jednak nazwa badanej spółki i dane kontrahentów zostały zmienione bądź nie podane zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych. W pracy wykorzystano dostępną literaturę przedmiotu, artykuły naukowe, akty prawne, strony internetowe oraz materiały udostępnione z firmy.
The functioning and the record of goods and services tax on the example of “TRANS-METAL” company
Keywords: podatki; podatek od towarów i usług; podatek VAT; podatki pośrednie; system podatkowy