Dostosowanie prawa polskiego do europejskiego prawa wspólnotowego - Koloch Iwona (My University, 2000)
Członkostwo w Unii Europejskiej jest dla Polski olbrzymią szansą wyjścia z zapóźnienia cywilizacyjnego, w jakie popadła po II wojnie światowej, a równocześnie wielkim wyzwaniem dla społeczeństwa i gospodarki. Integracja oznacza wejście Polski do struktur politycznych, gospodarczych, a także militarnych zjednoczonej Europy. Daje szansę na stabilizację naszej złożonej sytuacji geopolitycznej oraz likwidację luki dzielącej nas od krajów zachodnioeuropejskich. Członkostwo w Unii Europejskiej stanowić będzie najlepszą gwarancję utrwalenia w Polsce demokratycznego modelu ustrojowego. Zapewni bowiem nieodwracalność procesu transformacji, poprzez konsolidację tych wartości, które łączą Polskę z państwami Unii Europejskiej i całym zachodnim systemem gospodarczym i polityczno-obronnym, takich jak: demokracja, zasady państwa prawa, poszanowanie praw człowieka i praw mniejszości oraz gospodarka rynkowa. Integracja z Unią Europejską przyczyni się również do podniesienia międzynarodowej rangi Polski i jednoznacznie określi jej nowe miejsce w Europie. Za integrację, za skuteczną pogoń za zachodnią cywilizacją, za lepsze warunki życia w przyszłości trzeba jednak, już dzisiaj zapłacić określoną cenę. Wszyscy, w mniejszym lub większym stopniu, zdajemy sobie sprawę z ogromnych kosztów związanych z dostosowaniem. Musimy jednak wziąć pod uwagę bardzo istotny fakt, iż wskutek znacznych dysproporcji w poziomie rozwoju krajów Unii i Polski – nasz kraj może czerpać korzyści z integracji dopiero w perspektywie długookresowej. Dystans jaki nas dzieli jest duży, a więc i wysiłek związany z jego pokonaniem będzie duży. Niemniej, Polska musi stać się członkiem Unii w jak najbliższym czasie. Bezspornym jest fakt, iż musimy likwidować ciążące na nas zaniedbania z przeszłości – z pomocą Unii Europejskiej zrobimy to szybciej i rzetelniej. To co nieznane często wywołuje antypatię, a nawet strach. Polsce, a przede wszystkim Polakom potrzebna jest zatem solidna wiedza na temat unijnych struktur i zasad jakimi będziemy zobligowani kierować się w przyszłości. Potrzebujemy informacji o prawach i obowiązkach mieszkańców zjednoczonej Europy. Niniejsza praca została napisana z myślą o przybliżeniu zagadnienia, które jest szczególnie ważne w procesie integracji Polski z Unią Europejską, a mianowicie dostosowanie polskiego systemu prawnego do europejskiego prawa wspólnotowego.
Keywords: Wspólnoty Europejskie; organizacje międzynarodowe; system prawny Wspólnot Europejskich; prawo krajowe; integracja z UE