Absorpcja unijnych funduszy strukturalnych przez samorząd powiatu dąbrowskiego - Rzeźniewski, Mateusz (My University, 2011)
Niniejsza praca ma za zadanie przeanalizowanie skuteczności w absorpcji funduszy unijnych samorządów lokalnych oraz jest próbą oceny ich działań w tej materii. W celu zobrazowania możliwości oraz skuteczności samorządów lokalnych w pozyskiwaniu funduszy strukturalnych, wybrano jeden z najmniejszych i najuboższych samorządów szczebla powiatowego województwa małopolskiego – powiat dąbrowski. Praca została podzielona na cztery rozdziały – trzy rozdziały teoretyczne oraz jeden rozdział badawczy. W pierwszym rozdziale została przedstawiona polityka strukturalna Unii Europejskiej, jej historia oraz jej rola w przemianach społeczno-gospodarczych krajów członkowskich. Ujęto w nim również charakterystykę głównych narzędzi polityki regionalnej jakimi są fundusze strukturalne i pozostałe instrumenty finansowe, jak również budżet Unii Europejskiej i jego podział. Drugi rozdział przybliża etapy pomocy w procesach dostosowawczych dla Polski oraz opis funduszy europejskich dostępnych dla naszego kraju na przestrzeni ostatnich 20 lat. W trzecim rozdziale przybliżona została charakterystyka badanego powiatu dąbrowskiego, jego uwarunkowania społeczno-gospodarcze, zadania samorządu powiatowego oraz jego budżet. Czwarty rozdział - badawczy, opisuje efektywność w pozyskiwaniu funduszy unijnych zarówno województwa małopolskiego, jak i samorządów powiatowych w kontekście porównania ich wyników z efektywnością powiatu dąbrowskiego. Dokonana ewaluacja skuteczności działań absorpcyjnych została zestawiona z wynikami wybranych pod względem wielkości obszarowej (ilości gmin) oraz zamożności (wielkości budżetów) małopolskich powiatów.
Absorption of European Union funds by local government of Dabrowa Tarnowska District
Keywords: Unia Europejska; polityka strukturalna UE; fundusze europejskie; powiat; rozwój