Korelaty osobowościowe zachowań zdrowotnych u kobiet po mastektomii - Górowska, Halina (My University, 2014)
Podejmowanie zachowań zdrowotnych zależy od wielu czynników. Jednym z nich są cechy osobowościowe, a innym rozumienie zdrowia. Niepokojące wskaźniki zachorowań na raka zmuszają do poszukiwania czynników ryzyka. Przedmiotem niniejszej pracy jest próba znalezienia powiązań między zachowaniami zdrowotnymi a cechami osobowościowymi. W celu zbadania tych związków posłużyły następujące metody: Inwentarz Zachowań Zdrowotnych IZZ (Z. Juczyński), Kwestionariusz Osobowości NEO-FFI (R. R. McCrae, P. T. Costa), Lista Kryteriów Zdrowia LKZ (Z. Juczyński). W badaniu wzięło udział 100 kobiet po mastektomii, w wieku od 35 do 65 lat. Na podstawie teoretycznych przesłanek oraz doniesień różnych autorów, postawiono cztery główne hipotezy: H.O.1. Istnieje związek między cechami osobowościowymi a podejmowaniem danej kategorii zachowań zdrowotnych. H.O.2. Osoby różniące się pod względem cech osobowości wykazują różnice w zakresie podejmowania specyficznych form zachowań zdrowotnych. H.O.3. Osoby różniące się pod względem podejmowania różnych form zachowań zdrowotnych różnią się w zakresie cech osobowości. H.O.4. Istnieje związek między cechami osobowościowymi a rozumieniem zdrowia jako: cel, stan, proces, właściwość, wynik. Zgromadzone dane były analizowane za pomocą korelacji r-Pearsona oraz analizy istotności różnic osób o niskich i wysokich wynikach. Uzyskane wyniki badań wskazują na związek między cechami osobowości a zachowaniami zdrowotnymi i rozumieniem zdrowia. Wraz z nasileniem Ekstrawersji, Ugodowości i Sumienności zwiększa się zakres poszczególnych kategorii zachowań zdrowotnych. Z kolei wyższa Neurotyczność i Otwartość na doświadczenie zmniejszają częstotliwość podejmowanych zachowań zdrowotnych. Ponadto, zaobserwowano związki Neurotyczności i Ekstrawersji z kryterium zdrowia proces. Otrzymane rezultaty pozwoliły na weryfikację hipotez, które w większości zyskały potwierdzenie.

Making health behavior depends on many factors. One is the personal qualities and understanding of other health. Alarming rates of cancer are forced to search for risk factors. The object of this research is the link between health behavior and personality traits. In order to test these compounds, the following methods were used: Inventory Behavioral Health IZZ (Z. Juczyński), Personality Inventory NEO-FFI (R. R. McCrae, P. T. Costa), List of Health Criteria LKZ (Z. Juczyński). The study involved 100 woman after mastectomy, aged 35 to 65 years. On theoretical grounds and the reports by various authors, four main hypotheses were selected: H.O.1. The is a relationship between personality characteristics and taking the category of health behaviors. H.O.2. People differ in terms of personality traits show differences in terms of making specific forms of health behavior. H.O.3. People differ in terms of taking various forms of health behaviors differ in personality traits. H.O.4. The is a relationship between personality characteristics and understanding of health as: the goal, the state, the process, the property, the result. The collected results were analyzed using the r-Pearson correlation and analysis of the significance of differences of persons with high and low results. The results indicate a relationship between personality traits and health behaviors and understanding of health. With increased Extraversion, Agreeableness and Conscientiousness increases each of the categories of health behaviors. In turn, higher Neuroticism and Openness to experience a reduction in the frequency of health behavior undertaken. In addition, it was observed Neuroticism and Extraversion compounds with health criterion process. Hypotheses for the most part have gained confirmation.
Personality correlates of health behaviors in women after mastectomy
Keywords: zachowania zdrowotne; osobowość; mastektomia; health behaviors; personality; mastectomy