Ocena zasad Deminga i koszty zarządzania jakością w zakładzie-instalacyjno budowlanym "Wikar Stanisław" - Wikar Sabina (My University, 2006)
Głównym celem niniejszej pracy jest wykazanie jak istotną rolę w funkcjonowaniu firmy stanowi wdrożony system oraz posiadanie certyfikatu jakości. Dążenie przedsiębiorstwa do ugruntowania pozycji na rynku lokalnych wykonawców usług nie jest łatwe, dlatego należy zrozumieć, jak istotna dla rozwoju przedsiębiorstwa jest jakość. Za cele szczegółowe pracy przyjęto ocenę zasadności wprowadzenia zarządzania procesowego poprzez wdrożenie systemu zarządzania jakością zgodnego z normą ISO 9001:2000 w Zakładzie Instalacyjno-Budowlanym Wikar Stanisław. Praca ma na celu wykazanie, że taki model zarządzania ze względu na istotę podejścia procesowego daje korzyści w postaci zorientowania organizacji na osiąganie celów, lepsze poznanie wymagań klienta oraz zidentyfikowania i świadomego zarządzania wszystkimi zidentyfikowanymi procesami. W pracy opisano zmiany w podejściu do zarządzania, jakie nastąpiły w globalnej gospodarce w ciągu ostatnich 50 lat. Przedstawiono istotę procesowego podejścia do zarządzania, scharakteryzowano zasady zarządzania jakością według Deminga, mając na uwadze ich kluczowe znaczenie w zarządzaniu jakością i późniejszą normalizację dotyczącą systemów zarządzania jakością w postaci norm serii ISO 9000. Opisano także sformalizowane wymagania normy ISO 9001:2000 i przybliżono przyczyny wielkiej popularności tej normy. Scharakteryzowano badaną firmę oraz opisano, jakie wymagania stawia rynek w zakresie jakości wyrobów, oraz jakie były powody wdrożenia wymagań powyższej normy ISO. Przedstawiono przyczyny zagrożeń oraz bariery napotykane przez firmy podczas wdrażania systemu. W pracy zaprezentowane zostały kryteria, jakie należy przyjąć, aby móc ocenić zasadność wdrożenia systemu zarządzania jakością oraz metody zbierania informacji na ich temat w badanej organizacji. Praca niniejsza zawiera także informacje na temat postrzegania zmian i ich znaczenia dla organizacji i jej klientów. Informacje te będą podstawą oceny zasadności ewolucji do procesowego podejścia do zarządzania poprzez wdrożenie SZJ zgodnego z normą ISO 9001:2000.
An evaluation of Deming’s rules and quality management costs in Zakład Instalacyjno-Budowlany "Wikar Stanisław"
Keywords: zarządzanie; zarządzanie przez jakość; zarządzanie jakością według Deminga; normalizacja; ISO 9001:2000