Zarządzanie ryzykiem kredytowym na przykładzie Alior Bank - Majka, Agnieszka (My University, 2011)
Zagadnienie ryzyka kredytowego stanowi elementarny obszar badawczy niniejszej pracy. Obejmuje ona zatem szeroką gamę pojęć, zawartych zarówno w aspekcie przedmiotu ryzyka, jak i instrumentów, które znacząco je ograniczają. Praca ma na celu próbę bliższej prezentacji pojęć dotyczących bezpiecznego i sprawnego zarządzania ryzykiem kredytowym, które stanowi najistotniejszy komponent prawidłowego działania banku. W części empirycznej przedstawiono charakterystykę i ocenę zarządzania kredytem na przykładzie Alior Bank SA. Całą strukturę pracy tworzą 3 rozdziały. W pierwszym z nich zaprezentowano istotę i klasyfikację kredytu bankowego, rodzaje i pojęcia ryzyka kredytowego oraz podstawy prawne zabezpieczeń kredytów bankowych. Natomiast w rozdziale drugim omówiono elementarne pojęcia wiążące się z zarządzaniem ryzykiem kredytowym. Końcowy rozdział o charakterze empirycznym obejmujący szczegółową analizę na podstawie zebranych danych i informacji bankowych dotyczących obecnego stanu zarządzania ryzykiem kredytowym w działalności wybranego banku. Praca została napisana w oparciu o literaturę przedmiotu, akty normatywne, materiały wewnętrzne Alior Bank SA, oficjalnej strony banku oraz materiały niepublikowane. Zarządzanie ryzykiem kredytowym jest jednym z działań finansowych podmiotów gospodarczych, które nie tylko ogranicza straty w dobie nawracających cyklicznie, ogólnoświatowych fal kryzysu, ale i w dobie lepszych czasów znacznie ułatwia rozwój tych instytucji dzięki opracowanym wcześniej zasadom, regułom, procedurom działania, które stanowią pełnoprawnie obowiązujące dokumenty, których stosowanie powoduje płynne i sprawne przejście przez większość sytuacji z pozoru trudnych czy też skomplikowanych.
The Management of Credit Risk Exemplified By The Alior Bank
Keywords: kredyt bankowy; ryzyko kredytowe; banki komercyjne; zarządzanie ryzykiem kredytowym; Alior Bank S.A.