Konkurencyjność gmin na rynku turystycznym na przykładzie gminy Krynica - Zdrój - Pawłowska, Beata (My University, 2014)
Jednym z warunków wzrostu konkurencyjności gmin na arenie danego kraju jest przyspieszenie tempa rozwoju oraz tworzenie nowych połączonych produktów turystycznych. Celem pracy jest prezentacja gminy Krynica-Zdrój oraz dotychczas proponowanych produktów turystycznych ze wskazaniem możliwości ich połączenia, co zwiększy konkurencyjność gminy nie tylko na krajowym rynku turystycznym ale i zagranicznym. Podstawowa teza pracy brzmi, że istnieje potencjał tworzenia nowych produktów turystycznych w kontekście istniejącego zainteresowania gminą Krynica-Zdrój.

One of the conditions of competitiveness on the world stage of a country is to accelerate the pace of development and the creation of new combined tourist products. The aim of the work is the presentation of Krynica-Zdroj and not yet proposed tourist products with an indication of the possibility of their combination which will increase the competitiveness of the municipality not only on the domestic tourist market but foreign. The basic working thesis is that there is the potential to create new tourist products in the context of an existing interest in the municipality of Krynica-Zdroj.
Competitiveness of communes on the tourism market on the example of Krynica - Zdroj
Keywords: konkurencyjność terytorialna; produkt turystyczny; marka; rynek turystyczny; territorial competitiveness; tourist product; brand; tourist market; gmina Krynica-Zdrój