Analiza porównawcza wycen banku Pekao SA, ING SA, PKO BP oraz rekomendacji analityków - Dulnik, Angelika (My University, 2012)
Celem pracy było przeprowadzenie badania jak wartości cen docelowych wyznaczanych przez analityków finansowych dla kilku spółek z branży bankowości miały się do cen bieżących z okresu wyceny. Ponadto przeprowadzona została wycena dla jednej ze spółek i porównana do obecnej ceny akcji. Niniejsza praca składa się z czterech rozdziałów, dwa pierwsze dotyczą teorii związanej z metodami wycen, trzeci zawiera badanie wcześniej opisane, a ostatni zawiera wycenę spółki PKO BP. Pierwszy rozdział przedstawia różne definicje wartości oraz przybliża termin wyceny przedsiębiorstw. Kolejny rozdział dotyczy technik wyceny, które zostały scharakteryzowane. W tej części pracy rozpoznano metody dochodowe, majątkowe, porównawcze oraz mieszane. Dwa ostatnie rozdziały mają charakter badawczy. Trzeci rozdział oparty został na próbie składającej się z trzech spółek: PEKAO SA, ING BSK oraz PKO BP. Badanie dotyczyło lat 2007-2012. Wartości wycen są przedstawione jako cena docelowa wyznaczona przez analityków BRE Banku. Ostatni rozdział przedstawia wycenę spółki PKO BP. Została w nim przeprowadzona prognoza na lata 2012-2016. Ponieważ wyniki badania w rozdziale trzecim pokazały, iż wartości wycen odbiegają od cen bieżących ale w obserwacji dłuższej widać, że wyceny są rewidowane w odniesieniu do panujących trendów.
Comparative analysis of the bank's valuation of Pekao SA, ING SA, PKO BP and recommendations of analysts
Keywords: wycena przedsiębiorstwa; metody wyceny przedsiębiorstwa; banki; analiza finansowa