Centra logistyczne w systemach dystrybucji przedsiębiorstwa na przykładzie CD Krośnieńskich Hut Szkła Krosno S.A - Przybylska Agnieszka (My University, 2004)
Praca ma na celu pokazanie na przykładzie Krośnieńskich Hut Szkła „Krosno” S.A. w jaki sposób w praktyce przebiega proces zmiany systemu dystrybucji, w który zostaje włączone centrum logistyczne. Zaprezentowano definicje i funkcję logistyki. Pokazano sposób przebiegu projektowania kanału dystrybucji i jego rodzaje. Przedstawiono definicje centrum logistycznego, klasyfikacje centrów i funkcje. Opisano proces postania centrum logistycznego i problemy przy jego budowie. Przedstawiono Krośnieńskie Huty Szkła „Krosno” S.A. oraz asortyment wyrobów produkowanych przez spółkę. Ukazano pozycję krośnieńskiej huty na rynku krajowym i zagranicznym. Określono udział „Krosna” na tle konkurencyjnych hut szkła. Omówiono sprzedaż eksportową oraz określono jej procentowy udział w sprzedaży ogółem. Zaprezentowano dwa modele dystrybucji – funkcjonujący dawniej oraz obecny. Posłużono się analizą kosztową oraz określono efektywność poszczególnych kanałów dystrybucji. Opisano przesłanki, które zadecydowały o konieczności wprowadzenia zmian oraz przedstawiono nowy model systemu dystrybucji wraz z próbą jego oceny.
Keywords: logistyka; centrum logistyczne; zmiany w systemie dystrybucyjnym; dystrybucja; kanały dystrybucyjne