Przydatność segmentacji psychograficznej w budowaniu relacji z marką na rynku młodych konsumentów - Jarosz, Katarzyna (My University, 2011)
Niniejsza praca zostanie poświęcona roli jaką odgrywa segmentacja psychograficzna w procesie budowania relacji z marką na rynku konsumentów młodych. Autorka wybrała powyższy temat, ponieważ chce udowodnić przydatność podziału konsumentów ze względu na styl życia, osobowość oraz wyznawane wartości w dzisiejszych działaniach marketingowych firm. Celem pracy jest potwierdzenie prawdziwości stwierdzenia, że segmentacja psychograficzna ma jakikolwiek udział w budowaniu relacji z marką. Planuje ona osiągnąć założony cel dzięki przeprowadzeniu badania marketingowego mającego odpowiedzieć na pytanie: „czy rzeczywiście konsumenci kupują marki, które odzwierciedlają ich własne cechy osobowości?”. Zamierza ona przeprowadzić to badanie wśród uczniów szkół średnich oraz studentów z terenów byłego województwa tarnowskiego. Aby zebrać dane wykorzystała ona ankietę audytoryjną, co pozwoliło jej uzyskać oczekiwane rezultaty. W kolejnych podrozdziałach Autorka dokonała analizy danych zebranych z ankiety. Poddała je analizie częstości a także korelacji. Szczegółowy opis wyników został zamieszczony w rozdziale czwartym tejże pracy. Rezultaty potwierdziły prawdziwość stwierdzenia.
Usefulness of psychografic segmentation in building relationshps with brands on the market of young consumers
Keywords: marketing partnerski; relacje z klientami; marka; badania marketingowe; konsumenci