Praca jako kontrakt psychologiczny w organizacji - Wiktorowska Anna (My University, 2004)
Dla wielu ludzi warunki psychologiczne, atmosfera w pracy relacje ze współpracownikami i kierownictwem, przepływ informacji w firmie mają większe znaczenie od warunków ekonomicznych – wynagrodzenia, czy wyposażenia technicznego stanowiska pracy. Zapewnienie pracownikom możliwości rozwoju zawodowego oraz uczenia się, stabilność zatrudnienia, awansu i kariery, klarowność ról pełnionych w firmie, ograniczenie różnic w statusie materialnym, a także sprawiedliwy i przejrzysty system wynagrodzeń, tworzą klimat zaangażowania się pracowników i daje im zadowolenie z wykonywanej pracy. Pozytywne relacje międzyludzkie sprzyjają większej efektywności pracy – na czym zyskuje pracodawca. Znaczenie kontraktu psychologicznego polega na tym, że obok czynników innych jest źródłem emocji i opinii; kreuje zachowania ludzi. Jest więc niezbędny dla zbudowania trwałych i harmonijnych relacji pomiędzy pracownikiem i jego pracodawcą. Stosowanie kontraktu psychologicznego zwiększa bezpieczeństwo zatrudnionych osób. Organizacja nie musi więc szczegółowo kontrolować pracowników, a pracownik może spodziewać się, że dopóki dotrzymuje uzgodnionych warunków, organizacja będzie wypełniać względem niego własne zobowiązania. Analiza i badania które zostały przeprowadzone miały na celu odpowiedzieć a pytanie: czy występuje kontrakt psychologiczny w opisanym przedsiębiorstwie, a jeśli tak to, czy jego efekty są pozytywne i w jakim obszarze najwyraźniej występują.
Keywords: praca; wartościowanie pracy; psychologia pracy; rozwój zawodowy; pracownik organizacji; przedsiębiorstwo; środowisko pracy; kultura organizacyjna; kontrakt psychologiczny w pracy