Ryzyko kredytowe i sposoby jego ograniczania na przykładzie Banku Spółdzielczego w Starym Sączu oraz Erste Banku w Wiedniu. - Koterla, Iwona (My University, 2009)
Przedmiotem pracy jest przedstawienie zarządzania ryzykiem kredytowym, jakie ma miejsce zarówno w Banku Spółdzielczym, jak również w banku komercyjnym na podstawie konkretnych przykładów z Polski i Austrii. Przedstawiając ryzyko określonych działań, najpierw się go definiuje, następnie mierzy się potencjalne straty, które będą skutkowały podjęciem określonych działań. Stąd też nasuwa się stwierdzenie, „Jeśli nie można czegoś zmierzyć, to nie można tym zarządzać”. Ze względu na nieustanne zmiany zachodzące w makrootoczeniu, zarządzanie ryzykiem jest coraz ważniejszą funkcją realizowaną w nowoczesnym banku. Biorąc także pod uwagę fakt, iż rynek finansowy bardzo rozwinął się w ciągu ostatnich 30 lat, w instytucjach finansowych powstały nowe specjalności związane z pomiarem, monitorowaniem i optymalizacją ryzyka. Biorąc pod uwagę systemy bankowe w krajach Unii Europejskiej widoczna jest odmienność kultur, która w pewnym stopniu implikuje różnice i dostosowanie do specyfiki kulturowej i ekonomicznej poszczególnych krajów czy nawet regionów. Podstawowym celem pracy jest prezentacja i przybliżenie problematyki ryzyka kredytowego, która występuje w dzisiejszych czasach oraz metod jego ograniczania na przykładzie Banku Spółdzielczego w Starym Sączu oraz Erste Banku w Wiedniu.
Credit risk reduction methods on the example of Cooperative Bank in Stary Sącz and Erste Bank in Vienna.
Keywords: ryzyko bankowe; zarządzanie ryzykiem; ocena zdolności kredytowej