Dobór instrumentów promocji na przykładzie Rafinerii Trzebinia S.A. - Sierpowski Piotr (My University, 2001)
Rynek olejowy i paliwowy w naszym kraju przechodzi ciągłe zmiany. Przybywa firm, które do niedawna nie miały zbyt dużego udziału w sprzedaży produktów naftowych, a teraz rozpoczynają zawziętą walkę o pozyskanie nowych obszarów dla zbytu swoich towarów. Ciągły wzrost konkurencji stanowi dość poważne utrudnienie zarówno dla pozyskiwania nowych rynków zbytu jak i utrzymania dotychczasowych. Zmusza to firmy do poszukiwania nowych rozwiązań, a także podnoszenia jakości produkcji i usług przy równoczesnym aktywnym ich promowaniu. W dzisiejszych czasach kampania reklamowa stanowi bardzo ważny i strategiczny punkt rozwoju przedsiębiorstwa. Celem niniejszej pracy jest analiza i ocena trafności doboru instrumentów promocji w badanym przedsiębiorstwie. Dokonano charakterystyki systemu promocji, ukazując tym samym miejsce promocji w działaniach marketingowych. Zaprezentowano instrumenty tego procesu i czynniki je kształtując. Przedstawiono charakterystykę Rafinerii Trzebinia S.A. uwzględniając jej sytuację ekonomiczno-finansową, profil działania oraz docelowy krąg odbiorców. Dokonano diagnozy oraz oceny systemu promocji stosowanego przez firmę.
Keywords: promocja; instrumenty promocji; polityka promocji; public relations; rynek paliwowy; konkurencja; marketing-mix