Analiza aktywności turystycznej mieszkańców Nowego Sącza w zakresie zagranicznej turystyki wyjazdowej - Dobosz, Justyna (My University, 2011)
Niniejsza praca jest przede wszystkim analizą aktywności turystycznej mieszkańców Nowego Sącza w zakresie zagranicznych wyjazdów turystycznych. Początkowe rozdziały stanowią wprowadzenie do tematu turystyki międzynarodowej, definiują główne pojęcia, przytaczają historię oraz podają główne funkcje i dysfunkcje płynące z turystyki. W dalszej części zostały pokrótce omówione czynniki, które mają największy wpływ na rozwój omawianego zjawiska oraz przedstawiono regiony turystyczne świata wytyczone przez UN WTO. Kolejna część opracowania przywołuje dane statystyczne w celu zobrazowania wielkości ruchu turystycznego na świecie tj. liczbę turystów zagranicznych przyjmowaną przez poszczególne kraje lub wpływy z turystyki oraz zawiera krótką charakterystykę najczęściej wybieranych celów turystycznych, czyli Francję, USA, Hiszpanię, Chiny i Włochy. Ostatnia część pracy zawiera analizę badań. Ankieta została przeprowadzona drogą internetową wśród losowo dobranych Sądeczan. Wyniki jej wskazują, że ponad połowa respondentów regularnie podejmuje podróże w celach turystycznych. Łatwo zauważyć, że ich częstotliwość zależy od poziomu społecznego. Wraz z wyższym wykształceniem, Sądeczanie deklarowali również wyższe dochody i częściej podejmowane wyjazdy. Dla mniejszości, wycieczki czy wczasy zagraniczne są nieznane, czego główną barierę stanowią niskie dochody. Kierunkami najchętniej wybieranymi są sąsiednie kraje, tj. Słowacja, Niemcy, Czechy, a także inne kraje, np. Włochy, Hiszpania, Węgry.

The thesis presents and analyses foreign tourism trends of Residents living in Nowy Sacz. Initial chapters describe and introduce international tourism, define fundamental notions, quote the history and look at the positive and negative impact as a result of tourism. Presented are tourist regions of the world as indicated by UN WTO. Next part of the thesis examines statistical data of worldwide tourism traffic, relating to the foreign tourists visiting individual countries and the resultant financial impact. Later short description of the most common tourism destinations are reviewed. France, China, Spain and Italy. The last part consist of an online survey completed by randomly chosen residents of Nowy Sacz. Results indicated that 50% of respondants regulary make tourism related journeys. Understandably frequency depends on social standards and achievable lifestyles. Higher education leads to better incomes and more choice when selecting travel destinations. For the minority, travelling and holidays are un-achievable, simply because of low income. The most popular tourism destinations are Polands border lying countries- Slovakia, Czech Republic and Germany. Other countries include- Italy, Spain and Hungary.
The analysis of Nowy Sącz residents tourist activity within the scope of foreign travelling tourism
Keywords: aktywność; ankieta; podróż; region; ruch; turysta; turystyka; activity; region; questionnaire form; tourism; tourist; travel