Diagnoza i projektowanie systemu informatycznego na przykładzie Urzędu Gminy Niepołomice - Migdał, Krzysztof (My University, 2011)
W niniejszej pracy pod tytułem „Diagnoza i projektowanie systemu informatycznego na przykładzie Urzędu Gminy Niepołomice”, jako cel główny postanowiono zbadać czy systemy informatyczne mają wpływ na efektywność działania Urzędu Gminy Niepołomice. Podjęto próbę zdiagnozowania systemów informatycznych wdrożonych w Urzędzie Gminy Niepołomice oraz zaprojektowania systemu usprawniającego działania Gminy. Za cele cząstkowe pracy postawiono pytania: Czy użytkownicy pracujący na systemach informatycznych mają wpływ na ich efektywność? Czy systemy informatyczne są niezbędne do prawidłowej pracy Urzędu Gminy Niepołomice? Czy systemy informatyczne mają wpływ na opinię klientów o pracy Urzędu Gminy Niepołomice? Czy nowelizacja aktów normatywnych dotyczących informatyzacji samorządów terytorialnych, może oddziaływać na funkcjonalność systemów informatycznych? Badanie to pozwoliło wykazać, że systemy informatyczne mają znaczący wpływ na efektywne działanie Urzędu Gminy Niepołomice. Pozwoliło również na wyszukaniu takiego systemu, który by usprawnił prace w Urzędzie Gminy Niepołomice, przez co nastąpił by wzrost efektywności jego pracy. Systemy informatyczne działające w Urzędzie Gminy Niepołomice zostały wdrażane od 1993 roku, co kilka lat udoskonalane, aż do dnia dzisiejszego. Wraz ze wzrostem ilości mieszkańców oraz z wzrostem spraw załatwianych przez nich w Urzędzie Gminy Niepołomice istnieje potrzeba usprawnienia obsługi klienta. Zaproponowano rozwiązanie omawianego problemu przez wdrożenie elektronicznego systemu obiegu dokumentów o nazwie e-Dokumenty. Ograniczeniem przy wdrażaniu elektronicznego systemu obiegu dokumentów może być brak funduszy wynikający z ograniczeń budżetowych przeznaczonych na informatyzację Urzędu Gminy Niepołomice.
The diagnosis and designing a computer system - the Niepołomice Municipality Office case study
Keywords: systemy informatyczne; samorząd terytorialny; projektowanie systemów informatycznych; bezpieczeństwo danych; bezpieczeństwo transakcji