System informacyjny zarządzania w jednostce samorządu terytorialnego na przykładzie Starostwa Powiatowego w Dąbrowie Tarnowskiej - Święch, Joanna (My University, 2012)
Głównym celem pracy jest próba odpowiedzi na pytanie: które obszary w procesie informacyjnym realizowanym przez analizowaną jednostkę wymagają usprawnień. W pracy zostanie zweryfikowana hipoteza: „za problemy informacyjne w Starostwie Powiatowym odpowiada zły przepływ informacji w Urzędzie”. Praca składa się z trzech rozdziałów. W rozdziale pierwszym wyjaśnione zostanie pojęcie jednostki samorządu terytorialnego, jej cele oraz funkcje oraz istota zarządzania taką jednostką. Szczególną uwagę zwrócono na specyfikę zarządzania taką jednostką oraz na przedstawienie zależności pomiędzy systemem informacyjnym a systemem informatycznym. Ponadto zostaną omówione informacyjne systemy wspomagające zarządzanie jednostkami samorządu terytorialnego, jakim jest m.in. Starostwo Powiatowe. W rozdziale drugim przedstawiony zostanie proces projektowania systemu informacyjnego, począwszy od metodyki i analizy systemu, aż do jego wdrożenia. Głównym wątkiem tego rozdziału będzie koncepcja projektowania systemu informacyjnego, z uwzględnieniem problemu skuteczności i efektywności systemów, które zostają wdrażane. W rozdziale trzecim zostanie scharakteryzowana omawiana jednostka, zarówno pod kątem ogólnym jak funkcjonującego systemu informacyjnego. Ponadto w tej części pracy, przedstawione zostaną wyniki badań ankietowych wśród petentów Urzędu oraz pracowników. Wyniki badań potwierdziły przyjętą hipotezę.
Management information system in a local government unit. County Authorities of Dąbrowa Tarnowska case study.
Keywords: samorząd terytorialny; jednostka samorządu terytorialnego; systemy wspomagania zarządzania; system informacyjny; powiat; urząd