Wpływ programów motywacyjnego wynagradzania opartych o opcje na akcje na kreację wartości przedsiębiorstwa - Ziaja, Edyta (My University, 2010)
Niniejsza praca ma na celu próbę ukazania motywacyjnych programów wynagradzania top menedżmentu w oparciu o opcję menedżerską jako czynnika determinującego kreację wartości przedsiębiorstwa w wybranych spółkach notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. W pracy wykorzystano szeroką literaturę krajową i zagraniczną. Prezentowane dane pochodzą z roczników giełdowych, prospektów emisyjnych, raportów rocznych i bieżących, sprawozdań finansowych spółek notowanych na warszawskim parkiecie. Praca składa się z pięciu rozdziałów. Trzy pierwsze rozdziały mają charakter wprowadzający do tematu. Kolejne rozdziały zostały poświęcone opcjom na akcje oraz bazującym na nich programach motywacyjnego wynagradzania w spółkach giełdowych. Rozdział pierwszy stanowi zasób literatury książkowej. Przedstawione zostały teoretyczne zagadnienia związane z pojęciem i czynnikami determinującymi wartość przedsiębiorstwa. Zaprezentowany został również proces kreacji wartości dla akcjonariuszy i dla przedsiębiorstwa. Rozdział drugi przedstawia teoretyczny zakres zagadnień związanych z problematyką wynagrodzeń w zakresie menedżmentu. Omówiony został aspekt funkcji motywacyjnej oraz miejsce systemu wynagrodzeń w strategii przedsiębiorstwa. W kolejnym rozdziale autorka przedstawia opcje menedżerskie jako instrument finansowy. Zwrócono uwagę na opodatkowanie i księgowe ujęcie opcji menedżerskiej, także w programach motywacyjnych. Ponadto rozdział zawiera informacje dotyczące charakterystyki, rodzajów i wyceny opcji menedżerskiej w odniesieniu do praktyk stosowanych na warszawskim parkiecie. Rozdział czwarty przedstawia istotę wynagradzania kluczowych pracowników w spółce opcjami na akcje. Zawiera analizę motywacyjnych programów wynagradzania opcjami i ich wpływie na wartość firmy przygotowaną na podstawie danych pochodzących z raportów rocznych, prospektów emisyjnych i pozostałych dokumentów Rad Nadzorczych polskich spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Ostatni, piąty rozdział przedstawia wpływ kreatywnej księgowości na programy opcyjne. W rozdziale zaakcentowano też związek programów opcyjnych z wydarzeniami kryzysu z lat 2007 - 2008. Podsumowanie poruszanych problemów zostało zestawione w Zakończeniu.
Managerial options based renumeration systems - how they affect company's value creation
Keywords: wartość przedsiębiorstwa; zarządzanie przedsiębiorstwem; wynagrodzenia; opcja menedżerska; motywacyjne programy wynagradzania; spółka akcyjna; Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie; motywowanie pracowników