Oferta Publiczna na rynku NewConnect - wybrane problemy - Gagatek, Karolina (My University, 2012)
Praca została poświęcona funkcjonującemu od 2007 roku rynkowi NewConnect. Badania zostały przeprowadzone pod kątem aspektów prawnych przystąpienia przedsiębiorstwa do alternatywnego systemu obrotu, kosztom przeprowadzenia pierwszej publicznej oferty oraz niedowartościowaniu cen emisyjnych akcji tychże spółek. Analizy dokonywano w oparciu o dane dostępne na stronach internetowych dotyczących problematyki alternatywnego systemu obrotu, natomiast proces weryfikacji hipotez wsparto wiedzą dostępną w literaturze. W świetle opracowanych danych wyciągnięto następujące wnioski: wymagania prawne dotyczące przystąpienia przez przedsiębiorstwo do rynku NewConnect są równie restrykcyjne jak na brytyjskim rynku AIM oraz niemieckim Entry Standard oraz ceny emisyjne akcji na Polskim rynku NewConnect są niedowartościowane w stosunku do cen pierwszego notowania. W pracy przeprowadzono również analizę kosztów przeprowadzenia IPO. Ponieważ w pracy postawiono kilka hipotez badawczych, które odnosiły się do różnego rodzaju danych (liczbowych oraz merytorycznych) użyto również odmiennych metod weryfikacji. Pierwszą hipotezę zweryfikowano za pomocą analizy porównawczej, drugą oparto o dane historyczne, a analizy dokonano za pomocą narzędzi statystycznych. Badanie kosztów przeprowadzenia IPO oparto o historyczne dane pochodzące z prospektów emisyjnych spółek oraz informacji zawartych na stronach internetowych dotyczących tej problematyki.

This work focus on existing since 2007 NewConnect market. Research has been conducted in terms of law aspects of company joining to Alternative Turnover System, the costs of initial public offering and the undervalued emission offering prices of these companies that entered NewConnect market. The analysis has been based on data available on proper web pages, concerning alternative turnover system. Verification process of hypothesis has derived from literature. In the light of worked out data the following evidences appeared: law requirements concerning the company entrance on market are as demanding as those existing on British AIM market and German Entry Standard. The second evidence from analysis is that, the prices on polish market are undervalued in relation to first quotations. Research contains also price analysis of IPO. Due to few hypothesis concerning variety types of data, proper methods of verification of thesis data were use as well. The first thesis has been check on comparison analysis, the latter thesis has been proved mainly on historic data analysis, and the method of verification has been based on statistical tools.
Initial Public Offering on NewConnect - selected issues
Keywords: NewConnect; AIM; Entry Standard; IPO; ceny akcji; koszty IPO; share prices; IPO costs