Ocena ryzyka zawodowego na stanowisku pracy spawacza w Przedsiębiorstwie "X" produkującym konstrukcje stalowe - Grocholska, Maria (My University, 2012)
W pracy przedstawiono ocenę ryzyka zawodowego na przykładzie pracownika pracującego na stanowisku robotniczym, na hali produkcyjnej gdzie wytwarzane są konstrukcje stalowe. Pracownik uczestniczy w istotnym etapie produkcji, do jego obowiązków należy spawanie dostarczonych elementów konstrukcji. Na przedstawioną ocenę ryzyka zawodowego składają się gwarancje prawne służące zabezpieczeniu zdrowia i życia ludzkiego w procesie pracy. Celem pracy było zgromadzenie rzetelnych informacji dotyczących rozwiązań prawnych, metod i oceny ryzyka zawodowego oraz przedstawienia konkretnych rozwiązań w zwalczaniu sytuacji niebezpiecznych na konkretnym stanowisku pracy. W rozdziale pierwszym przedstawiono ogólną charakterystykę ryzyka zawodowego. Ujęto prawne aspekty pojęcia ”ryzyka zawodowego”, jego cele oraz wszelkie niezbędne informacje potrzebne do identyfikowania i oszacowania zagrożeń. W rozdziale drugim zaprezentowano ogólne wiadomości o procesach spawania. W rozdziale trzecim scharakteryzowano Przedsiębiorstwo „X”, które posłużyło do oceny ryzyka zawodowego pracownika na stanowisku pracy - spawacz. W rozdziale czwartym przedstawiono dokumentację związaną z funkcjonowaniem przedsiębiorstwa w zakresie prawidłowego zabezpieczenia pracownika w zakresie bhp na stanowisku pracy - spawacz.
Occupational Hazard Assessment at a welder's position in "X" steel construction manufacturing company (ba thesis)
Keywords: ryzyko zawodowe; konstrukcje stalowe; spawalnictwo; ocena ryzyka; wypadki przy pracy; BHP (Bezpieczeństwo i Higiena Pracy)