Analiza budżetu gminy ze szczególnym uwzględnieniem wydatków inwestycyjnych na przykładzie Gminy Borzęcin w latach 2002-2012 - Pięta, Agnieszka (My University, 2013)
System prawny Rzeczpospolitej Polskiej jako główne ogniwo samorządu terytorialnego uznaje gminę. Stanowi ona jednocześnie samodzielny i wolny w zakresie decyzji co do własnej działalności, podmiot publiczno-prawny oraz gospodarczy. Ponadto gmina - jako związek samorządowy stanowi podstawową jednostkę samorządu terytorialnego, mającą swoją osobowość prawną wynikającą z Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej. Podmiotem samorządu terytorialnego jest społeczność zamieszkała na określonym terytorium, która z mocy obowiązującego prawa, zorganizowana jest w związek samorządowy. Z kolei przedmiotem działania samorządu jest wykonywanie zadań publicznych, co świadczy o obowiązku podporządkowania się administracji państwowej. To, w jaki sposób dana gmina prosperuje i rozwija się, zależy w znacznej mierze od budżetu, nakładu finansowego, źródeł dochodu oraz autonomii kapitałowej. Zarówno subwencje, dotacje z budżetu państwa, czy podatki i inne opłaty stanowią samodzielność gospodarczą danej gminy. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie gospodarki finansowej gminy jako jednostki samorządu terytorialnego w ujęciu teoretycznym i praktycznym jej odzwierciedleniu w latach 2002-2012 na przykładzie gminy Borzęcin. Całość pracy składa się ze wstępu, czterech rozdziałów oraz zakończenia. Wnioski wyciągnięte po przeprowadzeniu analizy budżetu gminy Borzęcin pokazały, że gmina bardzo dużo osiągnęła i zrealizowała bardzo dużo inwestycji, które będą służyły samorządowej społeczności lokalnej. Zmiany jakie nastąpiły w gminie są bardzo widoczne, jednak dużo jest jeszcze do zrobienia.
An Analysis of the Communal Budget with Special Consideration Given to Investment Expenditure, Illustrated with an Example of Borzęcin Commune in the Years 2002 - 2012
Keywords: gmina; gospodarka finansowa; samorząd terytorialny; gmina Borzęcin