Pomiar jakości życia w Tarnowie – w oparciu o subiektywną ocenę mieszkańców i analizę obiektywnych wskaźników - Skowron, Iwona; Wójcik, Dawid; Satora, Grzegorz (My University, 2010)
Głównym celem pracy było zbadanie odczuć mieszkańców Tarnowa odnośnie wybranych aspektów funkcjonowania miasta, które zdaniem autorów w największym stopniu oddziałują na postrzeganą jakość życia. Jednym z celów cząstkowych było zbudowanie narzędzia pomiarowego, które mogłoby być wykorzystane w przyszłości do prowadzenia regularnych badań oraz do dokonywania porównań wyników z rezultatami podobnych badań w innych miastach Polski. Dałoby to możliwość obserwacji zmian w odczuwanej jakości życia na przestrzeni lat, także w ujęciu relatywnym. Kolejnym celem cząstkowym była weryfikacja hipotez dotyczących ogólnej oceny miasta, możliwości zatrudnienia, bezpieczeństwa, opieki medycznej, edukacji, komunikacji, możliwości spędzania wolnego czasu i zarządzania miastem. Praca została podzielona na cztery części. Dla celów badawczych zrealizowano badanie własne, które odbyło się na przełomie maja i czerwca 2010 roku. Obejmowało ono przeprowadzenie wywiadów i ankiet z mieszkańcami dla uzyskania subiektywnych opinii oraz zbieranie danych obiektywnych wykorzystywanych do porównań i analiz. Analizy statystyczne poszczególnych dziedzin badania przeprowadzono z wykorzystaniem programu PASW Statistics 18. Generalizując cząstkowe wyniki i spostrzeżenia można stwierdzić, że pomimo, iż obiektywne wskaźniki wskazują na liczne braki w wielu dziedzinach, to nie mają one decydującego wpływu na zadowolenie z zamieszkania w Tarnowie, co nasuwa przypuszczenia o innych bardziej istotnych determinantach jakości życia (np. związanych z bardziej osobistymi uwarunkowaniami – sferą duchową, życiem rodzinnym, osobistym szczęściem).
An Assessment of the Life Quality in Tarnów Based on the Residents Survey Evaluation and an Analysis of Objective Indicators
Keywords: jakość życia; rozwój miasta; demografia miasta; sytuacja społeczno-ekonomiczna