Analiza zmian cen paliw w kontekście procesów inflacyjnych w Polsce w latach 2004-2009 - Mitas, Bartłomiej (My University, 2009)
Celem pracy jest próba analizy dwóch zagadnień, dotyczących związku pomiędzy zmianami cen na rynku paliw a zmianami cen w gospodarce. Starano się dopowiedzieć na pytanie czy ceny paliw na rynku w Londynie mają wpływ na kształtowanie się cen paliw w Polsce. Jako drugi interesujący problem do zbadania podjęto próbę wyjaśnienia czy średnie ceny paliw mają jakikolwiek wpływ na kształtowanie się zharmonizowanego indeksu cen konsumenta w Polsce. Twierdzące odpowiedzi do powyższych pytań stanowią główne hipotezy pracy. Do analizy danych oraz badania hipotez zawartych w rozdziale trzecim użyto analizy regresji liniowej prostej. Wykonano ją za pomocą pakietu Microsoft Office 2007. Dane potrzebne do przeprowadzenia obliczeń pochodzą z następujących instytucji: Główny Urząd Statystyczny, Energy Information Administration, PKN Orlen S.A. oraz Grupa Lotos S.A.
The oil prices changes analysis in the context of inflation process in Poland. Years 2004-2009.
Keywords: inflacja; teoria inflacji; rynek paliw; paliwa alternatywne; ceny paliw