Funkcje nadzorcze i kontrolne Regionalnej Izby Obrachunkowej w zakresie gospodarki finansowej jednostek samorządu terytorialnego na przykładzie gminy Lisia Góra - Jeż, Justyna (My University, 2011)
Regionalne Izby Obrachunkowe w Polsce stanowią nowy, istotny element przekształcającego się systemu kontroli finansów publicznych. Celem ich działania jest zapewnienie prawidłowości w realizacji zasad obowiązujących organy samorządu terytorialnego w sferze dysponowania publicznymi środkami finansowymi. W pracy podjęta została próba analizy zagadnień związanych z działalnością tej instytucji. Praca składa się z pięciu rozdziałów. W rozdziale I omówiono zagadnienia związane z administracją publiczną i sprawowaną nad nią kontrolą zewnętrzną i wewnętrzną. Opisano problemy funkcjonowania jednostek samorządu terytorialnego oraz sposoby nadzoru nad ich działalnością. Rozdział II przedstawia podstawową problematykę finansów publicznych we współczesnej gospodarce rynkowej. W rozdziale III scharakteryzowano pojęcie nadzoru i kontroli, przedstawiono również charakterystykę budżetów jednostek samorządu terytorialnego mającą na celu lepsze zrozumienie zadań z którymi borykają się Regionalne Izby Obrachunkowe. W rozdziale IV omówiono przepisy dotyczące funkcjonowania Regionalnych Izb Obrachunkowych, podstawy prawne działalności Regionalnych Izb Obrachunkowych, organizację wewnętrzną i zakres działania izb oraz funkcje RIO. W rozdziale V przedstawiono analizę działania RIO z punktu widzenia realizacji funkcji kontrolnej na przykładzie gminy Lisia Góra.
The supervisory and control functions of Regionalna Izba Obrachunkowa concerning financial economy of individual territorial local governments, based on the example of Lisia Góra commune
Keywords: administracja publiczna; finanse publiczne; samorząd terytorialny; finanse samorządu terytorialnego; kontrola