Mobbing jako jedna z form dyskryminacji pracowników - Handy, Adriana (My University, 2014)
Tematem niniejszej pracy jest charakterystyka zjawiska mobbingu jako jednej z form dyskryminacji pracowników. Kwestie mobbingu i dyskryminacji w pracy, stanowią obecnie niezwykle istotny, a jednocześnie ciągle niewystarczająco zbadany problem społeczny. Z uwagi na bardzo złożony charakter zjawiska, koniecznym jest dokonanie możliwie jak najdokładniejszej jego analizy, ukazanie przyczyn i skutków, które ze sobą niesie oraz wskazanie, które czynniki przyczyniają się do jego powstawania. Niezwykle ważne jest także scharakteryzowanie grup, biorących w nim bezpośredni udział - mobberów oraz ich ofiar. Celem pracy było ukazanie, jak duża jest skala występowania mobbingu jako jednej z form dyskryminacji pracowników. Niniejsza praca składa się z dwóch części: teoretycznej oraz empirycznej. Rozważania w niej zawarte oparte zostały na dużej liczbie pozycji bibliograficznych oraz analizie badań i regulacji polskiego i Unijnego prawa antymobbingowego i dyskryminacyjnego.

The subject of this dissertation is mobbing as one of forms of employee discrimination. Nowadays, mobbing and discrimination at work represent extremely significant and simultaneously inadequately investigated social problem. Due to the very complex nature of mobbing, it is necessary to provide the most accurate analysis, to present causes and effects of mobbing as well as to indicate the factors which contribute to its development. It is also very important to characterize groups which take direct part in the process: mobbers and their victims. The main goal of this study is to present how large is the scale of mobbing as s a form of employee discrimination. The paper consists of two parts: theoretical and empirical. It contains considerations based on a broad volume of literature and analysis of results of the studies on the subject as well as of Polish and European Union antimobbing and antidiscrimination regulations.
Mobbing as a Form of Employee Discrimination
Keywords: mobbing; dyskryminacja; mobbing; bullying; discrimination