Powstanie nowoczesnego państwa tureckiego w XX wieku - Gościński, Krzysztof (My University, 2013)
W pracy omówiono czasy Imperium Osmańskiego i powstanie Republiki Tureckiej. Celem pracy było ukazanie historycznych zmian, jakie przeszło społeczeństwo Turcji, od poddanych monarchy – Sułtana, do społeczeństwa demokratycznego i wolnego narodu w Republice Tureckiej. Można się zastanawiać czy nowoczesne Państwo Tureckie stało się państwem totalitarnym z elementami dyktatury faszystowskiej, z władzą skupioną wokół jednej i tylko słusznej partii politycznej z jej charyzmatycznym przywódcą Kemalem Ataturkiem. Jednak system ten dał ludziom podstawy jedności i godności narodowej, wyzwolił ich od niewolniczej pracy dając im osłony socjale, rozwój cywilizacyjny, wyciągając ich z zacofania i ciemnoty, czyniąc z nich ludzi wyedukowanych i światłych, już nie analfabetów, nie poddanych sułtana – władcy. Ten nowy ustrój dał przecież podstawy rozwoju osobistego, wolnościowego, gospodarczego i perspektywy na przyszłość. Turcja stała się potęgą gospodarczą świata oraz potęgą militarną, krajem wysoko rozwiniętym, członkiem struktur NATO z dużymi możliwościami i potencjałem gospodarczym, jak również z poważnymi aspiracjami członkostwa w strukturach UE. W pracy zastosowano metodę opisową, wykorzystano literaturę przedmiotu oraz materiały internetowe.
Formation of the modern Turkish state in the twentieth century
Keywords: Imperium Osmańskie; Sułtan; Islam; Szariat; republika; wolność; naród; prawa