Koncepcja zarządzania strategicznego i marketingowego na podstawie działalności firmy Carmex - Borowy Kamil (My University, 2000)
W gospodarce światowej zachodzą znaczne zmiany jakościowe. Nasila się konkurencja na rynkach krajowych i zagranicznych, wzrasta globalizacja działań gospodarczych, a jednocześnie nacisk społeczeństw na „humanizację” i „ekologię” techniki i produkcji. Powstają nowe technologie, dzięki którym zmniejsza się popyt na surowce i półfabrykaty oraz obniżają się ich ceny oraz maleje zapotrzebowanie na pracę bezpośrednią. Znaczenia nabiera gospodarka oparta głównie na przepływach kapitału, a nie dóbr czy usług oraz zdolności firm do tworzenia innowacji, przenoszenia ich na rynek. Niniejsza praca ma na celu: przedstawienie na podstawie literatury przedmiotu istoty oraz ogólnych zasad zarządzania strategicznego i marketingowego, weryfikację tych zasad w odniesieniu do wybranej firmy Carmex Sp. z o.o., przedstawienie doświadczeń firmy w zakresie rozwoju na polskim rynku. Założono również iż przedsiębiorstwo może odnieść sukces na rynku, mierzony takimi parametrami jak wielkość obrotów, zysku, wielkość i stopień opanowania zysku, stopień zadowolenia klientów jeśli realizuje w praktyce koncepcje zarządzania strategicznego i marketingowego.
Keywords: zarządzanie strategiczne; zarządzanie marketingowe; analiza SWOT; controlling; CARMEX sp. z o.o.; strategia rozwoju; strategia marketingowa