Strategia wprowadzenia na rynek nowego produktu na przykładzie samochodu Renault Modus - Siedlarz Katarzyna (My University, 2005)
Celem pracy jest analiza strategii wprowadzenia na rynek nowego produktu na przykładzie samochodu Renault Modus. Omówiono zagadnienia związane z produktem, jego budową, cyklem życia, rodzajami oraz elementami wyposażenia produktu. Przedstawiono informacje o nowym produkcie, jego klasyfikację, stadia wprowadzenia na rynek, procedurę poszukiwań innowacji oraz proces adaptacji nowego produktu przez konsumentów. Omówiono działania promocyjne używane podczas wprowadzenia nowego produktu na rynek - opisana została promocja, reklama, sprzedaż osobista, PR oraz promocja dodatkowa. Dokonano analizy nowego samochodu Renault – przedstawiono charakterystykę firmy Renault, drogę tworzenia nowego modelu, innowacje w nim zawarte oraz narzędzia promocyjne.
Keywords: zarządzanie; produkt; marketing; cykl życia produktu; wprowadzanie produktu na rynek; promocja; reklama; marketing-mix