Liberalizm w myśli Ludwiga von Misesa - Mikos Bartosz (My University, 2005)
Celem pracy jest ukazanie myśli liberalnej jednego z najwybitniejszych ekonomistów XX wieku – Ludwiga von Misesa. Przedmiotem niniejszej pracy jest przedstawienie najważniejszych założeń liberalnej polityki gospodarczej i zagranicznej postulowanej przez Misesa. Główne zasady tej polityki zostały w dużej mierze przedstawione jako założenia teoretyczne, gdyż nigdy nie udało się wprowadzić w życie liberalnych zasad w całości. Zakres problemowy pracy obejmuje poglądy Ludwiga von Misesa na najważniejsze zagadnienia dotyczące ekonomii oraz myśli politycznej, a w szczególności: działanie gospodarki kapitalistycznej w porównaniu do działania innych systemów społeczno-ekonomicznych, przedstawienie argumentów potwierdzających skuteczność działania gospodarki rynkowej, a także przyczyny, dla których słuszność tego systemu społeczno-gospodarczego jest przez wielu ludzi podważana. Zakres czasowy pracy obejmuje głównie XIX i XX wiek. XIX wiek był bowiem nazywany wiekiem liberalizmu, a sam Ludwig von Misesa żył na przełomie wieku XIX i XX, natomiast jego prace powstały przede wszystkim w pierwszej połowie dwudziestego wieku. Jednak by lepiej wyjaśnić niektóre zagadnienia, wykorzystano również w pracy przykłady wydarzeń i mechanizmów działania, które wystąpiły w innych epokach historycznych. W pracy zastosowano głównie metodę opisową, a w odniesieniu do pewnych faktów metodę porównawczą. Tę ostatnią zastosowano głównie do przedstawienia zasad działania różnych systemów społeczno-gospodarczych.
Keywords: liberalizm; Ludwig von Mises; polityka; liberalna polityka gospodarcza; liberalna polityka zagraniczna; materializm; socjalizm a wolność; syatemy społeczno-polityczne