Konkurencyjność polskiej gospodarki na podstawie analizy handlu zagranicznego - Janik, Michał (My University, 2010)
Celem pracy jest przedstawienie, jak według teoretyków powinien polegać handel między państwami oraz jakie są przyczyny jego rozwoju i opłacalności. W pracy przedstawiono również, jak na międzynarodową wymianę handlową wpłynął kryzys, a następnie przeanalizowano konkurencyjność polskiej gospodarki w światowym handlu na tle takich państw jak Węgry, Czechy, Słowacja. Pracę oparto głównie na takich źródłach jak: literatura dotycząca problematyki międzynarodowych stosunków gospodarczych i handlu, konkurencyjności gospodarek na światowym rynku oraz mierników konkurencyjności. Niezwykle pomocne były również artykuły publikowane na portalach o tematyce ekonomicznej oraz publikacje wydawane przez Międzynarodową Organizację Handlu, oraz OECD i dane dotyczące wymiany handlowej publikowane przez te organizacje oraz GUS i Eurostat. Podsumowując całą pracę, handel jest niezwykle ważną częścią globalnej gospodarki. Zaniedbywanie lub utrudnianie przez państwo międzynarodowej wymiany dóbr i usług prowadzi do izolacji państwa, a co za tym idzie stagnacji gospodarczej.
Competitiveness of the Polish economy based on the analysis of the foreign trade
Keywords: handel zagraniczny; gospodarka; konkurencyjność gospodarki; gospodarka polska; organizacje międzynarodowe