Zarządzanie zapasami w przedsiębiorstwie produkcyj-nym wspomagane zintegrowanym systemem zarządza-nia SAP R3 na przykładzie firmy „Ceresit Henkel Bautechnik” - Pociecha, Tomasz (My University, 2006)
Tematem pracy są wybrane sposoby zarządzania zapasami, planowania oraz zarządzania zakupami za pomocą zintegrowanego systemu wspomagania SAP R3 w rożnych firmach, a szczególnie w Ceresit Henkel Bautechnik. Na potrzeby pracy stawia się tezę: „Pomimo istnienia standardu zarządzania zapasami opartego na zasadzie planowania potrzeb materiałowych, każde przedsiębiorstwo może i powinno wykreować własny system zarządzania zapasami dostosowany do specyficznych warunków danego przedsiębiorstwa”. Zapasy jest to zasób rzeczowych środków materialnych gromadzonych w celu zapewnienia ciągłości działania danej jednostki gospodarczej (produkcyjnej, usługowej) lub z innych powodów (np. w celu wykorzystania określonych sytuacji rynkowych). Zdolność do utrzymania niskiego poziomu zapasów (pomijając sytuacje specjalne) stanowi istotny czynnik konkurencyjności przedsiębiorstwa. W wyniku zastosowania wielu technologii, SAP/R3 umożliwia przedsiębiorcom zwiększenie wydajności pracy dzięki takim narzędziom jak: nowe interfejsy, zintegrowane funkcje analityczne dla wszystkich procesów biznesowych, elastyczność w tworzeniu różnorodnych procesów biznesowych, zgodnych z oczekiwaniami klientów.
Inventory management in production company supported with SAP R3 integrated system based on “Ceresit Henkel Bautechnik”
Keywords: logistyka; zarządzanie zapasami; logistyka zaopatrzenia; logistyka w łańcuchu dostaw; systemy klasy MRP II